۲۳ فروردین, ۱۴۰۴دستهبندی حقوق بشر
مأمورین اطلاعاتی، خانواده ۴ زندانی سیاسی اهل سنت را احضار کرده و به آنها گفتند که این ۴ زندانی را خودشان در بهشت رضوان مشهد دفن کردهاند
کانون حقوق بشر ایران، شنبه ۲۳ فروردینماه ۱۴۰۴ – پیکر چهار زندانی سیاسی اهل سنت اعدام شده در زندان وکیل آباد مشهد را بدون تحویل به خانوادههای مخفیانه در بهشت رضوان مشهد دفن شده است.
براساس خبرهای دریافتی، دستگاه قضاییه و وزارت اطلاعات از تحویل پیکر عبدالحکیم عظیم گرگیج، عبدالرحمان گرگیج، فرهاد شاکری و تاج محمد خرمالی پس از اعدام آنان در روز ۱۹ فروردین ۱۴۰۳، ممانعت بعمل آوردند. از میان ۵ زندانی سیاسی اعدام شده، ۴ زندانی اهل سنت و ترکمن بودند.
خانوادههای آنان طی روزهای گذشته برای دریافت جسد اعضای خانواده خود، بارها به زندان وکیل آباد مشهد و سایر نهادهای قضایی، مراجعه کردند اما پاسخی نگرفتند.
دفن مخفیانه پیکر ۴ زندانی سیاسی اهل سنت در مشهد
پس از گذشت چند روز، مأمورین اطلاعاتی، خانواده ۴ زندانی سیاسی اهل سنت را احضار کرده و به آنها گفتند که این ۴ زندانی را خودشان در بهشت رضوان مشهد دفن کردهاند.
عوامل و کارگزاران زندان به خانواده چهار زندانی سیاسی اهل سنت وعده داده بودند که پیکرها را پس از آماده سازی تحویل خواهند داد. آنها از هر خانواده تحت عنوان «امور ترخیص و پزشکی قانونی» مبلغ ۷ میلیون تومان اخاذی نمودند. صبح روز پنجشنبه ۲۱ فروردین به خانوادهها اطلاع دادند که جنازهها را تحویل نخواهند داد و آنان را در بهشت رضوان (در آزادراه شمالی مشهد) دفن کردهاند.
سپس خانواده ۴زندانی سیاسی اهل سنت را به بهشت رضوان بر سر گورهایی بدون نام و نشان بردند و تهدید کردند که اجازه سوگواری و یا فیلمبرداری هم ندارند.شواهد محلی حاکی است که این گورها قدیمی بوده و بر آنها علف و سبزه وجود داشته است و هیچ خاکی که تازه کنده شده باشد، آنجا وجود نداشته است.
لازم به یادآوری است که جسد نفر پنجم اعدام شده یعنی مالک علی فدایی نسب نیز در شرایط فوق امنیتی و با حضور شمار زیادی از مأموران اطلاعاتی، توسط خانواده اش در سبزوار دفن شد. این در حالی بود که اعضای خانواده وی تهدید شده بودند اجازه هیچگونه عزاداری و سروصدایی ندارند و پس از دفن او، کلیه عکسهای مالک که بر مزارش نهاده شده بود، توسط مأموران اطلاعاتی کنده و پاره شد.
استمداد فرزندان حمید حسین نژاد؛ برای توقف حکم اعدام پدرشان
زندانی سیاسی آرمان صدقی ثابت کیست؟
صبح روز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴، حکم اعدام پنج زندانی اهل سنت زندان وکیل آباد مشهد مالکفدایینسب، تاجمحمد خرمالی، فرهاد شاکری، عبدالرحمن گرگیج و عبدالحکیم عظیم گرگیج که در یک پرونده مشترک به اعدام محکوم شده بودند، در این زندان اجرا شد.حکم اعدام این زندانیان بامداد سهشنبه ۱۹ فروردینماه ۱۴۰۴ بدون ملاقات آخر و اطلاع به خانواده آنها به مرحله اجرا درآمد. یک زندانی دیگر نام عیسی عیدمحمدی که همپرونده آنها بوده نیز در خطر اجرای حکم اعدام قرار دارد.
این پنج زندانی سیاسی در بند ۶/۱ زندان وکیل آباد محبوس بوده و از این بند برای اجرای حکم اعدام منتقل شدند. حکم اعدام تنها یک نفر از این پرونده به نام عیسی عیدمحمدی اجرا نشده است.
در سال ۱۳۹۴، عیسی عیدمحمدی، فرهاد شاکری، عبدالحکیم عظیم گرگیج، عبدالرحمن گرگیج و عبدالباسط اورسن در یک پرونده مشترک توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت و پس از گذراندن یک سال، به زندان وکیلآباد مشهد منتقل شدند.
در سال ۱۳۹۸، شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی محمود داوودآبادی، فرهاد شاکری، عیسی عیدمحمدی، عبدالحکیم عظیم گرگیج و عبدالرحمن گرگیج را به اتهام «بغی از طریق عضویت در گروه سلفی حزب الفرقان و جبهه همبستگی ملی اهل سنت ایران» به مجازات اعدام و عبدالباسط اورسن را به اتهام «بغی از طریق عضویت در گروه تکفیری و سلفی داعش» به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم کرد.
این احکام اعدام در ادامه توسط شعبه ۴۱ دیوان عالی کشور به ریاست قاضی علی رازینی نقض شده و پرونده جهت بررسی مجدد به شعبه همعرض ارجاع شد.
در اوایل مردادماه ۱۴۰۲، شعبه چهارم دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی احمدیان سلامی، پس از برگزاری دادگاه مجدد، بار دیگر احکام اعدام را برای این زندانیان صادر کرد. نهایتاً در اواسط مرداد ۱۴۰۳، دیوان عالی کشور – شعبه ۳۹ – این احکام را تأیید کرد.
تایید مجدد حکم اعدام توسط دیوان عالی
در اواسط مردادماه ۱۴۰۳، حکم اعدام ۶زندانی سیاسی عقیدتی اهل سنت توسط شعبه ۲۹ دیوان عالی کشور تایید شد. این زندانیان فرهاد شاکری، عیسی عیدمحمدی، عبدالحکیم عظیم گرگیج، تاجمحمد خرمالی ، مالکعلی فدایی نسب و عبدالرحمن گرگیج میباشند. در اوایل مردادماه ۱۴۰۳، شعبه چهارم دادگاه انقلاب مشهد در یک پروندهسازی که توسط وزارت اطلاعات انجام شد، این ۶زندانی سیاسی عقیدتی را بار دیگر محاکمه و به اعدام محکوم کرد.
این ۶زندانی سیاسی عقیدتی و اهل سنت در سال ۹۴ بازداشت شدند. آنها در سال ۹۸، توسط قاضی داوودآبادی در شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد، به اتهام «بغی» از طریق «عضویت در گروه سلفی حزب الفرقان و عضویت در جبهه همبستگی ملی اهل سنت ایران» به اعدام محکوم شده بودند.
این حکم یک بار در دیوان عالی کشور نقض و به شعبه ۴ دادگاه انقلاب مشهد ارجاع شد. این دادگاه برای بار دیگر به این زندانیان حکم اعدام داده است.
در باره ۶زندانی سیاسی اهل سنت در زندان وکیل آباد مشهد
در مرداد ماه ۱۴۰۳، حکم اعدام ۶زندانی سیاسی عقیدتی اهل سنت توسط شعبه ۲۹ دیوان عالی کشور تایید شد. این زندانیان فرهاد شاکری، عیسی عیدمحمدی، عبدالحکیم عظیم گرگیج، تاجمحمد خرمالی ، مالکعلی فدایی نسب و عبدالرحمن گرگیج میباشند. در اوایل مردادماه ۱۴۰۳، شعبه چهارم دادگاه انقلاب مشهد در یک پروندهسازی که توسط وزارت اطلاعات انجام شد، این ۶زندانی سیاسی عقیدتی را بار دیگر محاکمه و به اعدام محکوم کرد.
این ۶زندانی سیاسی عقیدتی و اهل سنت در سال ۹۴ بازداشت شدند. آنها در سال ۹۸، توسط قاضی داوودآبادی در شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد، به اتهام «بغی» از طریق «عضویت در گروه سلفی حزب الفرقان و عضویت در جبهه همبستگی ملی اهل سنت ایران» به اعدام محکوم شده بودند.
این حکم یک بار در دیوان عالی کشور نقض و به شعبه ۴ دادگاه انقلاب مشهد ارجاع شد. این دادگاه برای بار دیگر به این زندانیان حکم اعدام داده است.
پروندهسازی جدید وزارت اطلاعاتمقامات وزارت اطلاعات، زندانی سیاسی ـ عقیدتی فرهاد شاکری و سایر نفرات هم پروندهای وی را تحت فشار و شکنجه قرار دادهاند. زندانی سیاسی فرهاد شاکری به همراه ۵ زندانی سیاسی ـ عقیدتی دیگر به اسامی عبدالحکیم عظیم گرگیج، عبدالرحمن گرگیج، عیسی عید محمدی، تاج محمد خرمالی و مالک فدایی نسب در یک پرونده مشترک هستند که به اعدام محکوم شدهاند.
دیوان عالی به دلیل ضعف در ادله و اسناد ارائه شده ۲بار حکم اعدام آنها را نقض کرده است. اما مقامات وزارت اطلاعات، مجددا با دستکاری پرونده و اعترافگیری با شکنجه یک پرونده سازی جدید بر علیه آنها تشکیل داده است. مقامات وزارت اطلاعات زندانیان را با اسپری فلفل و ضربه به نقاط حساس بدن و شلاق تحت شکنجههای فیزیکی قرار داده است.
این پروندهسازی توسط مقامات وزارت اطلاعات زمینهسازی برای صدور حکم مجدد اعدام این زندانیان میباشد. زندانی سیاسی فرهاد شاکری و سایر زندانیان هم پرونده وی بارها بر بیگناهی خود تاکید کرده و تنها جرم خود را پیروی از مذهب اهل سنت میدانند.
گزارشاتی از شکنجه و فشار برای اعترافات اجباریبر اساس گزارشهایی که پیش از این دریافت کرده بودیم، این زندانیان اهل سنت تحت شکنجه مجبور به اعترافات اجباری شدهاند.
در یک گزارش آمده است: «پس از بازداشت، آنها را در سالنی انداختند که آب حمام و سرویس بهداشتی زندانیان طبقه بالا روی سرشان میریخت. زندانیان در این سالن بدلیل وجود حشرات موذی ساس، شپش و سوسک بشدت تحت فشار بودند.»
منبع دیگری پیرامون شکنجه این زندانیان گفت:
«این زندانیان همچنین در معرض شکنجههای شدید قرار گرفتند تا زیر شکنجه مجبور به اعتراف شوند. اعتراف به کارهایی که مطلقا انجام نداده اند. در سلولهای انفرادی اطلاعات، وحشیانهترین شکنجهها بر روی این متهمان به اجرا در آمده است.
از جمله شکنجه هایی که در سلولهای انفرادی بر روی زندانیان در زندان وکیل آباد مشهد اعمال شده، ضرب و شتم، زدن شوکر برقی به نقاط حساس بدن زندانی و کابل به کف پاهای زندانی است.
بازجویان اطلاعات برخی از زندانیان را تهدید کردند در صورتی که مطابق خواست آنان، اعتراف نکنند، خانواده زندانی را ترور کرده و یا مورد تجاوز قرار میدهند.»
همین منبع افزود: «با زدن اسپری فلفل به آلت تناسلی و مقعد، زندانیان را شکنجه کردهاند.»
در گزارش دیگری در مورد این زندانیان چنین آمده است:
«این زندانیان اغلب اوقات مجبور بودند برای حفاظت از خانوادههای خویش، به اعترافات دروغین که خواسته عوامل اطلاعات و بازجویان بوده تن بدهند. از جمله این که به دروغ خود را عضو گروهی جا زده و یا به دروغ مسئولیت انجام کار خلافی را بپذیرند. در طی بازجویی مزدوران با دوربینی که در مقابل زندانی میگذاشتند از اعترافات اجباری فیلم میگرفتند.»
یک منبع نزدیک به خانواده یکی از زندانیان گفته است: «عدم اطلاع از خانواده و بی خبری خانواده از زندانی، یکی دیگر از شیوههای شکنجه روحی زندانیان بوده است.»
کانون حقوق بشر ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
تلگرام / ایکس / اینستاگرام / یوتیوب / فیسبوک
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر