۱۸ آبان, ۱۴۰۳دستهبندی حقوق بشر
این ۳زندانی پاییز سال گذشته به اعدام محکوم شدهاند، اما پس از یک سال توسط سخنگوی قوه قضاییه رسانهای شده است
به گزارش کانون حقوق بشر ایران، جمعه ۱۸آبانماه ۱۴۰۳، سه زندانی با اسامی ادریس آلی و آزاد شجاعی اهل شهرستان سردشت و رسول احمد محمد اهل شهر سلیمانیه اقلیم کُردستان، به اتهام جاسوسی برای اسرائیل توسط دستگاه قضایی به اعدام محکوم شدند.
اصغر جهانگیری ، سخنگوی قوه قضاییه، روز سهشنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳، بدون اشاره به اسامی این ۳زندانی در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که ۳نفر علاوه بر «جاسوسی» در پوشش قاچاق مشروبات الکلی مبادرت به انتقال تجهیزات ترور محسن فخریزاده مهابادی، معاون سابق وزیر دفاع و از مسئولان ارشد برنامه هستهای ایران کردهاند.
این ۳زندانی پاییز سال گذشته به اعدام محکوم شدهاند، اما پس از یک سال توسط سخنگوی قوه قضاییه رسانهای شده است.
ادریس آلی ۳۱ ساله و آزاد شجاعی دو کولبر اهل روستای “دوله گرمه” شهرستان سردشت، هر دو متاهل و رسول احمد محمد کاسبکار اهل سلیمانه، در مهرماه ۱۴۰۲ در شعبه دوم دادگاه انقلاب ارومیه به ریاست قاضی شاهین به اتهام “جاسوسی برای اسرائیل” محاکمه و در آبان ۱۴۰۲، حکم اعدام بر علیه ایشان صادر و به آنها رسما ابلاغ شده است.
بر اساس همین گزارش این ۳زندانی در تیر ۱۴۰۲، توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد امنیتی در ارومیه منتقل شدند. آنها در دوران بازداشت از حق دسترسی به وکیل و حتی ملاقات با خانوادههای خود محروم بوده و طی مدت ۸ ماه در این بازداشتگاه تحت شدیدترین شکنجهها قرار گرفته و زیر شکنجه ناچار به اعترافات اجباری و پذیرش اتهامات وارده شده و پس از ۸ ماه به زندان مرکزی ارومیه منتقل شده اند.
اصغر جهانگیری پیش از این در یک کنفرانس خبری دیگر، اعلام کرده بود که در جریان این پرونده دستکم ۸ نفر بازداشت شده اند که ۳ نفر از آنها در مرحله بدوی به اعدام محکوم شدهاند.
اعدام ۲زندانی از جمله یک زن در زندان لاکان رشت
اعدام ۴ زندانی از جمله یک کودک مجرم در زندانهای اهر، زنجان و شیراز
ادریس آلی در مناطق مرزی سردشت کولبری میکرد. ماموران اطلاعاتی وی را به همراه ۷کولبر دیگر در منطقه مرزی سردشت بازداشت کردند. ۵تن از بازداشت شدگان با قید وثیقه آزاد شده اما ۳تن از کولبران از جمله ادریس آلی همچنان در بازداشت میباشند. ماموران اطلاعاتی به منظور کسب اعترافات اجباری ادریس آلی را تحت شکنجههای وحشیانه قرارداده بودند.
ترفند ماموران اطلاعات برای اخذ اعترافات ساختگی و ارائه به دادگاه
در اطلاعات ارومیه به ادریس آلی گفته شده اگر میخواهی آزاد شوی هر چه میگوییم را جلوی دوربین بازگو کن. ماموران اطلاعاتی پس از ضبط، اعترافات را به عنوان مدرک به دادگاه ارائه دادهاند. این اعترافات پایه صدور حکم اعدام ادریس آلی در دادگاه شده است. وی در طول مراحل بازجویی و محاکمه از حق داشتن وکیل انتخابی محروم بوده است.
اعترافات اجباری و اعمال نفوذ نهادهای اطلاعاتی و امنیتی
قوه قضاییه حکومت، به واسطه تداخل گسترده قدرتهای سیاسی و قضایی، به ابزاری برای سرکوب مخالفان و کنترل اجتماعی تبدیل شده است. نقض آشکار اصول بنیادین دادرسی عادلانه، از جمله اصل بیطرفی قضات، حق دسترسی به وکیل انتخابی و منع شکنجه، در این سیستم به امری عادی تبدیل شده است. اعمال فشارهای نهادهای امنیتی بر قضات، تحریف روند دادرسیها و صدور احکام اعدام بر اساس اعترافات اجباری، نمونههایی از این نقض آشکار حقوق بشر هستند. این رویهها نه تنها با اصول اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی مغایرت دارد، بلکه با اهداف اعلام شده قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر عدالت و برابری نیز در تضاد است. به عبارت دیگر، سیستم قضایی ایران به جای آنکه به عنوان ضامن حقوق شهروندان عمل کند، به ابزاری برای تضییع این حقوق تبدیل شده است.”
کانون حقوق بشر ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
تلگرام / توییتر / اینستاگرام / یوتیوب / فیسبوک
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر