۲۱ آذر, ۱۴۰۳دستهبندی حقوق بشر
پس از ابراز خوشحالی زندانی سیاسی هاشم خواستار از شنیدن خبر سقوط بشار اسد ماموران زندان وکیل آباد مشهد به وی حمله ور شده و ایشان را مجروح میکنند
گزارش کانون حقوق بشر ایران، چهارشنبه ۲۱آذرماه ۱۴۰۳، زندانیان در زندان وکیل آباد مشهد به جرم شادی سقوط بشار اسد توسط نگهبانان زندان با آب جوش سوزانده و فلاسکهای آنها شکسته شد. ماموران زندانی سیاسی هاشم خواستار را به جرم خوشحالی از شنیدن خبر سقوط دیکتاتور سوریه مورد ضرب و شتم قرار داده و ایشان را مجروح میکنند.
غروب روز ۱۸ آذر پس از خبر سقوط بشار اسد و باز شدن درب زندانها در این کشور به دست مردم بخصوص زندان مخوف صیدنایا، زندانیان بند ۶/۱زندان وکیل آباد مشهد هنگام گرفتن آب جوش از آبدارخانه به شادمانی پرداختند که زندانبانان و پاسداران، به صورت وحشیانه ای به زندانیان یورش برده و فلاسکهای آنها را شکستند.
در این اقدام غیرانسانی، عده ای از زندانیان دچار سوختگی شده و عده ای نیز مصدوم شدند.
پس از این حمله و هجوم به زندانیان، برای زندانیانی که در زندان وکیل آباد مشهد از فروریختن دیوار زندانهای دیکتاتوری اسد ابراز خوشحالی کرده بودند، پرونده تشکیل داده و به ناحیه ۶ دادسرای مشهد فرستادند. به این زندانیان همچنین به ۱۰ روز ممنوعیت تماس تلفنی، دو هفته ممنوعیت ملاقات کابینی و ۸۵ روز ممنوعیت ملاقات حضوری ابلاغ شده است.
ضرب و شتم و مجروح کردن زندانی سیاسی هاشم خواستارخبرهای رسیده به کانون حقوق بشر ایران، حاکی است که پس از شنیدن خبر سقوط دیکتاتور بشار اسد و باز شدن درب زندان صیدنایا به دست مردم و رزمندگان مسلح، زندانی سیاسی هاشم خواستار، ابراز خوشحالی می کند. بلافاصله مأمورین زندان وکیل آباد مشهد همراه با عده ای از زندانیان شرور، وحشیانه به او حمله کرده و ایشان را مجروح می کنند. بدنبال بروز این درگیری، تنی چند از زندانیان سیاسی دیگر دخالت کرده و در حمایت از هاشم خواستار شعار مرگ بر خامنه ای سر می دهند.
اکنون علاوه بر آقای خواستار، ۲ تن دیگر از زندانیان سیاسی آقایان جواد لعل محمدی و شاهرودی توسط کمیته انضباطی زندان وکیل آباد مشهد تنبیه و از ملاقات و تماس با خانواده هایشان محروم شده اند.
زندان مرکزی زاهدان، شرایط بحرانی و غیرقابل تحمل برای زندانیان
انتقال زندانی سیاسی محمدحسین محبی زاده به زندان سبزوار برای تحمل محکومیت
ضرب و شتم و بدرفتاری با زندانیان توسط مأموران زندان وکیل آباد مشهد با اصول اساسی حقوق بشر و مقررات بینالمللی متعددی مغایرت دارد. این اعمال نقض حقوق ذاتی و کرامت انسانی زندانیان است و در چندین سند مهم بینالمللی و منطقهای مورد محکومیت قرار گرفته است. در زیر به برخی از قوانین و اصول حقوق بشری مرتبط اشاره میکنم:
اعلامیه جهانی حقوق بشر (UDHR)
ماده 5: “هیچکس نباید تحت شکنجه یا مجازاتها یا رفتارهای غیرانسانی، ظالمانه یا تحقیرآمیز قرار گیرد.” ضرب و شتم زندانیان نقض آشکار این ماده است که بر کرامت انسانی تأکید دارد.
میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی (ICCPR)
ماده 7: “هیچکس نباید تحت شکنجه یا رفتارها و مجازاتهای ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز قرار گیرد.”
ماده 10(1): “همه زندانیان باید با انسانیت و احترام به کرامت ذاتی انسانی رفتار شوند.” این ماده تأکید ویژهای بر رفتار انسانی با زندانیان دارد و رفتار خشونتآمیز ناقض آن است.
کنوانسیون علیه شکنجه و دیگر رفتارها یا مجازاتهای ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز (CAT)
این کنوانسیون هر نوع شکنجه، آزار جسمی و روانی، و رفتار تحقیرآمیز علیه زندانیان را ممنوع میکند.
ماده 2: دولتها موظفاند اقدامات قانونی و اداری لازم برای جلوگیری از شکنجه را اجرا کنند.
ماده 16: اعمال غیرانسانی حتی اگر به سطح “شکنجه” نرسد، نیز ممنوع است.
مجموعه اصول حمایت از همه اشخاص تحت هر نوع بازداشت یا زندان (۱۹۸۸)
اصل 1: “با همه افراد محروم از آزادی باید به انسانیترین شکل ممکن و با احترام به کرامت انسانی رفتار شود.”
اصل 6: “هیچکس نباید در بازداشت یا زندان مورد شکنجه یا رفتارها و مجازاتهای ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز قرار گیرد.”
قوانین نلسون ماندلا (قوانین استاندارد حداقل برای رفتار با زندانیان)
این قوانین توسط سازمان ملل برای تضمین رفتار انسانی با زندانیان تدوین شدهاند.
قانون 1: “همه زندانیان باید با احترام به کرامت و ارزش ذاتی انسانیشان رفتار شوند.”
قانون 43: “هیچ زندانی نباید تحت شکنجه یا رفتارها و مجازاتهای بدنی، روانی یا تحقیرآمیز قرار گیرد.”
کنوانسیون اروپایی حقوق بشر (ECHR):
ماده 3: “هیچکس نباید تحت شکنجه یا رفتارها و مجازاتهای غیرانسانی یا تحقیرآمیز قرار گیرد.”
ضرب و شتم و بدرفتاری با زندانیان ناقض کرامت انسانی و تعهدات بینالمللی در قبال حقوق بشر است. این اقدامات مغایر با اصول جهانی عدالت و احترام به انسانیت هستند و میتوانند برای دولتها و مأموران مربوطه عواقب قانونی و اخلاقی به همراه داشته باشند
کانون حقوق بشر ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
تلگرام / توییتر / اینستاگرام / یوتیوب / فیسبوک
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر