۶ بهمن, ۱۴۰۳دستهبندی حقوق بشر
در اجلاس اخیر شورای حقوق بشر سازمان ملل، نمایندگان تعدادی از کشورهای جهان نگرانیهای خود را از نقض حقوق بشر و سرکوب مردم ایران ابراز کردند
کانون حقوق بشر ایران، شنبه ۶ بهمنماه ۱۴۰۳ – نقض حقوق بشر و سرکوب در ایران در اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل مورد بررسی قرار گرفت و کشورهای مختلف نسبت به نقض حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی کردند.
در اجلاس اخیر شورای حقوق بشر سازمان ملل، که روز جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ بهمنظور بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران برگزار شد، نمایندگان تعدادی از کشورهای جهان نگرانیهای خود را از نقض حقوق بشر و سرکوب مردم ایران ابراز کردند.
نماینده اسپانیا اعلام کرد که کشورش از وضعیت کلی حقوق بشر در ایران نگران است و خواستار توقف اعدامها و پایان دادن به تمامی اشکال تبعیض و سرکوب زنان شد. همچنین، نماینده سوئد به شدت از وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کرد و از جمله به وضعیت زنان و دختران و استفاده گسترده از مجازات اشاره کرد. او خواستار پایان دادن به مجازات اعدام، بهویژه اعدام نوجوانان، و توقف دستگیریها و بازداشتهای خودسرانه شد.
نماینده اوکراین هم ضمن اشاره به حمایت ایران از تجاوز به کشورش و ادامه ارسال پهپادهای ایرانی به این کشور، تأکید کرد که ایران باید به تعهدات بینالمللی خود احترام بگذارد و از نقض حقوق بشر و آزادیهای بنیادین در ایران دست بردارد.نماینده انگلستان و ایرلند شمالی نیز نگرانی کشور خود را نسبت به نقض حقوق بشر در ایران، بهویژه در زمینه حجاب اجباری، تهدید خبرنگاران و فعالان حقوق بشر، و تبعیض علیه اقلیتها اعلام کرد.
نماینده آلمان نیز از وضعیت حقوق بشر در ایران و افزایش اعدامها، تبعیض جنسیتی و عدم وجود محاکمات عادلانه نگرانی خود را ابراز کرد و خواستار پایان دادن به این مسائل شد.
نماینده استونی نیز بر عدم همکاری ایران با هیأت حقیقتیاب سازمان ملل و گزارشهای مربوط به خشونت علیه زنان و دختران و محدودیتهای حقوق مدنی و سیاسی تأکید کرد.
چندین کشور دیگر از جمله فرانسه، ایتالیا، جمهوری ایرلند، فنلاند، استونی و سوئیس نیز نگرانیهای مشابهی از نقض حقوق بشر در ایران و ادامه اعدامها و نقض حقوق زنان مطرح کردند.
صدور حکم زندان برای آرمان شادی وند، آهنگساز و فعال محیط زیست
انتقال ۳زندانی محکوم به اعدام به سلول انفرادی زندان مرکزی کرج
افزایش اعدامها در ایران؛ نگرانی عمیق ولکر ترک، رئیس حقوق بشـر سازمان ملل
پیش از این در تاریخ ۱۸ دی ۱۴۰۳ برابر با ۷ ژانویه ۲۰۲۵، سایت سازمان ملل خبر داده بود که ولکر ترک کمیسر عالی حقوق بشـر ا ز افزایش چشمگیر اعدامها در ایران طی سال گذشته ابراز نگرانی شدید کرده است. وی در قسمتی از سخنان خود با اشاره به اعدام زندانیان سیاسی و اعدام زنان زندانی گفته است : «بیشتر اعدامها در سال گذشته به جرایم مرتبط با مواد مخدر نسبت داده شده، اما مخالفان سیاسی و افرادی که با اعتراضات سال ۲۰۲۲ مرتبط بودند نیز در میان اعدامشدگان هستند. همچنین، گزارشها حاکی از افزایش تعداد زنان اعدامشده است»
متن کامل این سخنان در زیر آمده است:
افزایش اعـدامها در ایران؛ نگرانی عمیق رئیس حقوق بشـر سازمان ملل
۱۸ دی ۱۴۰۳ (۷ ژانویه ۲۰۲۵)، آقای ولکر ترک، کمیسر عالی حقوق بشـر سازمان ملل متحد، از افزایش چشمگیر اعـدامها در ایران طی سال گذشته ابراز نگرانی شدید کرد.
طبق گزارشها، در سال ۲۰۲۴ حداقل ۹۰۱ نفر در ایران اعـدام شدهاند که حدود ۴۰ نفر از آنها تنها در یک هفته از ماه دسامبر به دار آویخته شدند. این در حالی است که در سال ۲۰۲۳، تعداد اعـدامها حداقل ۸۵۳ مورد گزارش شده بود.
آقای ترک اظهار داشت:
«بسیار نگرانکننده است که سال به سال شاهد افزایش تعداد اعـدامها در ایران هستیم. زمان آن فرا رسیده است که ایران این موج اعـدامها را متوقف کند.»
اعـدامها؛ از جرایم مرتبط با مواد مخدر تا اعتراضاتبیشتر اعـدامها در سال گذشته به جرایم مرتبط با مواد مخدر نسبت داده شده، اما مخالفان سیاسی و افرادی که با اعتراضات سال ۲۰۲۲ مرتبط بودند نیز در میان اعـدامشدگان هستند. همچنین، گزارشها حاکی از افزایش تعداد زنان اعـدامشده است.
تأکید بر مخالفت با مجازات اعـدام
کمیساریای عالی حقوق بشـر سازمان ملل تأکید کرد:
«ما در هر شرایطی با مجازات اعـدام مخالفیم. این مجازات با حق اساسی زندگی ناسازگار است و خطر اعـدام افراد بیگناه را به شدت افزایش میدهد. بهویژه نمیتوان این مجازات را برای رفتارهایی که طبق قوانین بینالمللی حقوق بشـر حمایت میشوند، اعمال کرد.»
درخواست توقف اعـدامها
رئیس حقوق بشـر سازمان ملل از مقامات ایران خواست تا تمامی اعـدامهای پیشرو را متوقف کرده و استفاده از مجازات اعـدام را با هدف لغو نهایی آن کنار بگذارند.
در حال حاضر، حدود ۱۷۰ کشور یا مجازات اعـدام را لغو کردهاند یا استفاده از آن را تعلیق کردهاند.
کانون حقوق بشر ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
تلگرام / ایکس / اینستاگرام / یوتیوب / فیسبوک
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر