۷ آبان, ۱۴۰۳دستهبندی گزارش ویژه
لیست بخشهای مختلف
1. روایتی کوتاه اما دردناک از شکنجه زندانیان به شیوههای مختلف در زندان اوین
2. ایجاد محدودیت در درمان و رسیدگی پزشکی
3. اعمال فشارهای روانی بر زندانیان در زندان اوین
4. ایجاد بازار سیاه در زندان
5. محروم کردن زندانیان از حقوق انسانی
6. اعمال تبعیض در زندان اوین
7. افشای جنایات در زندانها وظیفه هر شهروند
در دل تاریکی زندان، جایی که زندگی به سختی نفس می کشد! روشهای شکنجه در زندان اوین
در زندان اوین، مسئولین زندان با دریافت پول از زندانیان پولدار، بخش قابل توجهی از امکانات زندان از جمله حق استفاده بیشتر از شعلههای اشپزخانه، حق انتخاب زندانی جدید الورود و یا اتاقهای خلوت را در اختیار آنان قرار میدهند و به این ترتیب از زندانیان اخاذی کرده و جیبهای خود را پر میکنند.
به گزارش کانون حقوق بشر ایران، دوشنبه ۷آبانماه ۱۴۰۳، زندان اوین، یکی از شناختهشدهترین زندانهای ایران است که به دلیل شرایط دشوار و برخوردهای خشونتآمیز با زندانیان همواره مورد انتقاد گسترده بینالمللی قرار دارد.
در زندان اوین، شرایط زندگی بسیار سخت و طاقتفرسا است. یکی از معضلات اصلی، کمبود فضای لازم برای نگهداری تعداد زیادی از زندانیان است. بسیاری از اتاقها بیش از ظرفیت استاندارد خود زندانی دارند و تراکم بالای زندانیان باعث میشود که برخی از آنها بر روی زمین بخوابند و از امکانات اولیه بهداشتی محروم باشند. این کمبود فضا باعث شده است که زندانیان از دسترسی به هوای تازه و محیطهای تفریحی محدود شوند که خود به فشارهای روانی و افسردگی در میان زندانیان میافزاید.
وضعیت بهداشتی در زندان اوین نیز نگرانیهای بسیاری را برانگیخته است. به گفته برخی زندانیان و سازمانهای حقوق بشری، دسترسی به امکانات بهداشتی و درمانی بسیار محدود است. زندانیان بیمار معمولاً به درمانگاههای تخصصی انتقال نمییابند و حتی در صورت بروز بیماریهای شدید، دریافت مراقبتهای پزشکی مناسب برای آنان به کندی صورت میگیرد. در برخی موارد، زندانیانی که به بیماریهای جدی مانند دیابت، بیماریهای قلبی یا افسردگی دچار شدهاند، با کمبود دارو و امکانات درمانی کافی مواجه هستند.
شکنجههای جسمی و روحی نیز از جمله مهمترین مسائل مطرح شده درباره شرایط زندانیان در زندان اوین است. به گزارش برخی سازمانهای حقوق بشری، زندانیان در اوین اغلب با تهدید و ارعاب، بازجوییهای طولانیمدت و بیخوابی مواجه میشوند. گزارشهای مختلف از شکنجههای فیزیکی از جمله ضربوجرح، محرومیت از غذا و آب به مدت طولانی و حتی حبس در اتاقهای کوچک و انفرادی بدون نور، به شدت نگرانیآور است. در این شرایط، بازجوییها و اعترافات اجباری برای زندانیان سیاسی، فعالان حقوق بشر و روزنامهنگاران به ابزاری برای فشار و تهدید تبدیل شده است.
خانوادههای زندانیان نیز از مشکلات جدی در ارتباط با عزیزان خود خبر دادهاند. ملاقات با زندانیان به شدت کنترل میشود و در بسیاری از موارد، ملاقاتها کوتاه و تحت شرایط خاصی برگزار میشوند. این محدودیتها به عنوان نوعی فشار روانی بر زندانیان و خانوادههایشان اعمال میشود تا آنها را از فعالیتهای اجتماعی و سیاسی در خارج از زندان منصرف کنند.
به طور کلی، شرایط زندان اوین و وضعیت بد زندانیان در این زندان نگرانیهای حقوق بشری بسیاری را برانگیخته و موجب واکنشهای انتقادی از سوی سازمانهای بینالمللی مانند عفو بینالملل و دیدهبان حقوق بشر شده است. این سازمانها بارها از ایران خواستهاند تا حقوق زندانیان را رعایت کند و با بهبود شرایط زندانها و فراهم آوردن دسترسی بهتر به خدمات بهداشتی و درمانی، استانداردهای لازم برای نگهداری زندانیان را برقرار سازد. در زیر گزارشی از درون زندان اوین آمده است که تاییدی بر گفتههای بالا میباشد. این نامه به صورت کامل در زیر آمده است.
روایتی کوتاه اما دردناک از شکنجه زندانیان به شیوههای مختلف در زندان اوین
محیط «زندان» خود زمینه بروز و تشدید بیماریهای جسمی، آسیبهای روحی و تنشها و اضطراب را برای زندانی ایجاد میکند، اما در زندانهای نظام سرکوبگری که فقط با «اعدام» آشناست، چیزی که ارزش ندارد جان انسانهاست. در زندان اوین، به شیوههای مختلف در پروسه درمان زندانیان از جانب مسئولان و حفاظت اطلاعات زندان، اخلال میشود. خانوادههای زندانیان به هزار زحمت داروهای مورد نیاز عزیزانشان را تهیه میکنند اما به بهانههای واهی داروها تحویل زندانیان نمی شود.
اعمال فشارهای روانی بر زندانیان در زندان اوین
در زندان اوین فشار روانی روی زندانیان به شکلهای مختلف اعمال میشود، از جابجایی تنبیهی به بندهایی با شرایط نامساعد یا بند اشرار تا قطع ملاقات حضوری، قطع تماس تلفنی زندانی با خانوادهاش، ثبت نکردن شماره تلفن زندانی بنحوی که تا ماهها از تماس با خانواده و پیگیری درمانی و پرونده قضایی خود محروم بماند.
علاوه بر این، تفتیش ماهانه و سرزده و غافلگیرانه اتاقها که اغلب با تخریب وسایل زندانیان همراه است، این فشار روانی را تشدید میکند.
ایجاد بازار سیاه در زندان
یکی از اقدامات چپاولگرانه مسئولین زندان اوین این است که با ایجاد ممنوعیت در ورود و حتی فروش برخی اقلام ضروری مورد استفاده زندانیان، بازار سیاه درست میکنند. برای مثال قاشق و چنگال فلزی بین ۵۰۰ هزار تا یک میلیون تومان خرید و فروش میشود.
محروم کردن زندانیان از حقوق انسانی
یکی دیگر از اقدامات سرکوبگرانه و فرسایشی، محروم نگهداشتن زندانیان از ابتدایی ترین حقوق انسانی است. زندانیان برای دریافت کتاب، مجله و یا هر وسیله سرگرم کننده و هنری، باید پروسه ای پردردسر و طولانی از نامه نگاری و… را طی کنند بنحوی که که زندانی گاه پس از یکی دو ماه دوندگی، از خیر تحویل وسایل اش میگذرد.
اعمال تبعیض در زندان اوین
علاوه بر شکنجه و فشارهای روانی، تبعیض هم پارامتر آزار دهنده دیگری است. مسئولین زندان با دریافت پول از زندانیان پولدار، بخش قابل توجهی از امکانات زندان از جمله حق استفاده بیشتر از شعلههای اشپزخانه، حق انتخاب زندانی جدید الورود و یا اتاقهای خلوت را در اختیار آنان قرار میدهند و به این ترتیب از زندانیان اخاذی کرده و جیبهای خود را پر میکنند.
افشای جنایات در زندانها وظیفه هر شهروند
سران حکومت با همانندسازی از جامعه تلاش میکنند، هر چه بیشتر شرایط زندان را برای زندانیان سختتر کنند. آنها میخواهند به این ترتیب هر اعتراضی را در نطفه خفه کنند. اما شرایط انفجاری جامعه، واعتراضات در زندانها نشان داده، این تلاشهای مذبوحانه تاثیری بر جو اعتراضی در جامعه و باطبع آن زندانها نداشته است.
سران حکومت با سخت کردن شرایط زندان میخواهند به زندانیان این گونه القا کنند که هیچ حسابرسی در قبال جنایاتشان نخواهند داشت. دراین سالها مشخص شده، افشای جنایات انجام شده در زندانها در داخل و خارج از کشور و واکنشهایی که در پی دارد که برای سران حکومت ادامه این جنایات را سختتر میکند. پس وظیفه هر یک از شهروندان افشای هر گونه اطلاعات و جنایات این حکومت در زندانها میباشد. کانون حقوق بشر ایران افشای جنایات این حکومت در قبال زندانیان را وظیفه خود دانسته و از همه مردم درخواست کمک و همکاری داریم.
کانون حقوق بشر ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
تلگرام / توییتر / اینستاگرام / یوتیوب / فیسبوک
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر