--> انتقال مصطفی هلیچی و رضا حزباوی، به زندان شیبان اهواز ~ کانون حقوق بشر ایران

کانون حقوق بشر ایران، بازتاب خبرها و صدای کلیه زندانیان با هر عقیده و مرام و مسلک از ترک و لر و بلوچ و عرب و کرد و فارس

انتقال مصطفی هلیچی و رضا حزباوی، به زندان شیبان اهواز

۱۸ دی, ۱۴۰۳دسته‌بندی حقوق بشر


خانواده‌های مصطفی هلیچی و رضا حزباوی در مدت بازداشت هیچ اطلاعی از وضعیت سلامت آنها نداشتند. طبق گزارش‌ها، شرایط جسمانی هر دو نفر به شدت وخیم بوده و در طول دوران بازداشت چندین بار به مراکز درمانی منتقل شده‌اند

کانون حقوق بشر ایران، سه‌شنبه ۱۸ دی‌ماه ۱۴۰۳ – بنا بر گزارش‌های منتشرشده از سوی فعالان حقوق بشر، مصطفی هلیچی و رضا حزباوی، دو شاعر عرب، پس از گذراندن یک ماه بازداشت در بازداشتگاه پلیس فتا اهواز، روز دوشنبه ۱۷ دی‌ماه ۱۴۰۳، به زندان شیبان اهواز (زندان مرکزی اهواز) منتقل شدند. آنها هم اکنون در بند قرنطینه این زندان نگهداری می‌شوند.

جزئیات بازداشت و شکنجه‌ها

مصطفی هلیچی، فرزند جمال، حدود ۳۵روز پیش به اتهام ارتباط با افراد فعال سیاسی خارج از کشور بازداشت شد. گزارش‌ها نشان می‌دهد که او در طول بازداشت تحت شدیدترین شکنجه‌های جسمی و روانی قرار گرفته است.

شاعر و فعال مدنی مصطفی هلیچی در طی این مدت تحت شکنجه‌های شدید قرار داشته و به دلیل اعمال شکنجه‌هایی مانند آویزان کردن، ضربات کابل به کف پا و بدن و ضربه زدن به مناطق حساس وی در وضعیت جسمی بحرانی قرار دارد.

رضا حزباوی، ۳۶ساله، نیز در تاریخ ۱۹آذرماه ۱۴۰۳، در منزل شخصی خود در محله مجد کوت عبدالله اهواز بازداشت شد. او نیز در بازداشتگاه پلیس فتا شکنجه‌های سختی را تحمل کرده است.

اولین بازداشت این فعال مدنی به آبان ۱۳۹۰ برمی‌گردد، زمانی که در مراسم فاتحه‌خوانی ستار صیاحی، شاعر برجسته اهوازی، دستگیر شد و ۳روز را در بازداشتگاه نیروی انتظامی و سپس در زندان سپیدار اهواز گذراند.

او پس از ۱۶ روز با قرار وثیقه آزاد شد، اما بعداً به ۴ماه زندان و شلاق محکوم گردید که این حکم در نهایت با پرداخت جریمه نقدی جایگزین شد.

رضا حزباوی، متولد ۱۳۶۷ و پدر ۲فرزند، بار دیگر بازداشت شده است و این امر نگرانی‌هایی در خصوص وضعیت او ایجاد کرده است. این در حالی است که همچنان گزارش‌ها از بدرفتاری و شکنجه زندانیان سیاسی در زندان‌های ایران حکایت دارند.

وضعیت وخیم جسمانی

خانواده‌های این دو فعال مدنی، مصطفی هلیچی و رضا حزباوی در مدت بازداشت هیچ اطلاعی از وضعیت سلامت آنها نداشتند. طبق گزارش‌ها، شرایط جسمانی هر دو نفر به شدت وخیم بوده و در طول دوران بازداشت چندین بار به مراکز درمانی منتقل شده‌اند.

زندان شیبان اهواز، که یکی از مراکز اصلی نگهداری بازداشت‌شدگان سیاسی در استان خوزستان است، دارای شرایط سخت و محدودیت‌های گسترده بر زندانیان است.

زندانی سیاسی فریبرز سبقت اللهی کیست؟

زندان اوین، گزارشی از شرایط بحرانی بهداری و درمان، نقض سیستماتیک حقوق زندانیان

مغایرت شکنجه رضا حزباوی و مصطفی هلیچی با قوانین  جهانی حقوق بشری

شکنجه رضا حزباوی و مصطفی هلیچی مغایر با تعدادی از قوانین و معاهدات بین‌المللی حقوق بشر است که بر منع مطلق شکنجه و رفتارهای غیرانسانی تأکید دارند. برخی از مهم‌ترین این قوانین عبارتند از:

اعلامیه جهانی حقوق بشر (۱۹۴۸): ماده 5 این اعلامیه صریحاً می‌گوید: «هیچ‌کس نباید تحت شکنجه، یا مجازات‌ها و رفتارهای بی‌رحمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز قرار گیرد.»

کنوانسیون ضد شکنجه و سایر مجازات‌ها یا رفتارهای ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز (۱۹۸۴):

این کنوانسیون که توسط بسیاری از کشورها از جمله ایران تصویب نشده، به وضوح شکنجه را ممنوع می‌کند و کشورها را موظف می‌دارد تا هرگونه اعمال شکنجه را تحقیق و مجازات کنند.

میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی (۱۹۶۶): ماده 7 این میثاق بیان می‌کند که «هیچ‌کس نباید تحت شکنجه یا مجازات یا رفتارهای بی‌رحمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز قرار گیرد.» ایران یکی از امضاکنندگان این میثاق است و به آن متعهد است.

قوانین بین‌المللی حقوق بشر: ممنوعیت شکنجه یک اصل اساسی حقوق بین‌الملل عرفی است که کشورها باید آن را رعایت کنند، حتی اگر به معاهدات خاصی نپیوسته باشند.

کنوانسیون ژنو (۱۹۴۹): در زمینه جنگ‌ها و درگیری‌های مسلحانه، این کنوانسیون‌ها تضمین می‌کنند که اسیران جنگی و غیرنظامیان نباید تحت شکنجه یا رفتارهای غیرانسانی قرار بگیرند.

این قوانین به‌وضوح شکنجه را به عنوان نقض حقوق اساسی انسان‌ها شناسایی می‌کنند و کشورها را ملزم به جلوگیری و پاسخگویی به چنین رفتارهایی می‌نمایند.

کانون حقوق بشر ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
تلگرام / ایکس / اینستاگرام / یوتیوب / فیسبوک




اشتراک:

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

نوشته‌های پر بیننده

بایگانی وبلاگ

بازدید وبلاگ