۱۱ تیر, ۱۴۰۳دستهبندی بانک زندان
مافیای قاچاق مواد مخدر تحت نظارت قاضی ناظر و نماینده وزارت اطلاعات زندان مرکزی ارومیه
موقعیت زندان مرکزی ارومیه
زندان مرکزی ارومیه در کیلومتر ۵ جاده ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی واقع شده است. این زندان در سال ۱۳۴۸ تأسیس و راه اندازی شد. نام دیگر این زندان، زندان دریا میباشد. ظرفیت این زندان ۷۰۰نفر است اما تعداد کل زندانیان آن در شرایط کنونی ۵هزار نفر گزارش شده است.
زندان مرکزی ارومیه
بافت جمعیتی زندان مرکزی ارومیه متشکل از ۶۰درصد زندانی کرد و اهل سنت و ۴۰درصد زندانی ترک و شیعه میباشد. زندانیان کرد و اهل سنت اکثرا از شهرستانهای استان آذربایجان غربی به این زندان تبعید شدهاند.
زندانیان با جرائم اجتماعی در زندان مرکزی ارومیه تحت عناوین مختلف بطور سیستماتیک توسط زندانبانان و مامورین مورد ضرب و شتم و شکنجه جسمی قرار میگیرند.
زندانیان سیاسی زندان مرکزی ارومیه در وضعیت نامناسبی از نظر امکانات و بهداشت به سر میبرند و برخلاف اصل تفکیک جرائم، در کنار تعدادی از مجرمین خطرناک نگهداری میشوند.
در این زندان ورزش انفرادی و جمعی ممنوع بوده و حفاظت اطلاعات آن را طرح فرار میداند.
زندان مرکزی ارومیه با تراکم جمعیت بالا یکی از اصلیترین زندانهای استان آذربایجان غربی است. اغلب اعدامهای زندانهای آذربايجان غربی و حتي كردستان در اين زندان به اجرا درمیآید.
تراکم زندانی در این زندان به حدی است که زندانیان در راهروها و مسیر رفت و آمد به سرویسهای بهداشتی و حتی در کنار روشوییها میخوابند.
بر اساس گفته خانواده زندانیان، در بندی که حداکثر ۱۲۰ نفر ظرفیت دارد؛ بیش از ۴۵۰ نفر را محبوس کردهاند و زندانیان مجبورند شب را در میان کریدورها و در کنار مجموعههای بهداشتی به صبح برسانند و بعضا میگویند که حتی جایی برای نشستن ندارند.
یکی از دستاندرکاران زندان به زندانیان گفته است:
«اینجا قوانینش با تمامی زندانهای دیگر فرق میکند و ما قوانین خاص خودمان را داریم.»
1استقرار زندانیان
ورودی زندان مرکزی ارومیه
در این زندان برای بیش از ۴۰۰۰ نفر، تنها ۲۰۰۰ تخت وجود دارد یعنی دستکم از هر ۲نفر، یک نفر تخت ندارد. بنابراین بیش از ۲هزار نفر کف خواب هستند و شبها جایی برای استراحت ندارند. گزارشها حاکی است که انبوهی از زندانیان روی زمین در کریدورها تا نزدیکی محل سرویسهای بهداشتی، در آلودهترین شرایط، استراحت میکنند.
2بندهای زندان مرکزی ارومیه
این زندان در مجموع ۱۵بند دارد.
بند ۱، ۲، ۳ و ۴ با جرائم سرقت مسلحانه وقتل دارای حکم ابد یا قصاص میباشند
بندهای ۹ و ۱۱ زندانیان با جرائم مصرف کننده وخرده فروش موادمخدر محبوس هستند.
بندهای ۱۴ و ۱۵ شامل زندانیانی به جرم ترانزیت موادمخدر محکوم به اعدام شده اند.
بند ۱۸ مربوط به نسوان میباشد.
بند۱۲ معروف به بند سیاسی است که در بین آنها مجرمین خطرناک نیز میباشند که برای اذیت وآزار زندانیان سیاسی در این بند نگاه داشته میشوند.
در بند نوجوانان نیز تعداد زیادی زندانی با اتهامات مربوط به مواد مخدر، سرقت و قتل محبوس هستند.
در بند «روان درمانی» که کمتر از ۱۰۰نفر گنجایش دارد بیش از ۱۸۰زندانی محبوس میباشند. بند روان درمانی شامل ۲بند ۱ و ۲ میباشد.
ملاقات زندانیان با اعضای خانوادههای خود هر ماه یک بار بمدت ۲۰دقیقه میباشد و برای تحویلگیری وسایل از خانوادههایشان اکثرا با مشکل مواجه میشوند .
3بند زنان زندان مرکزی ارومیه
بند زنان در یک سالن بزرگ قرارگرفته و بصورت کوپهبندی با دیوارهای کوتاه به ۸ اتاق تقسیم شده و در هر اتاق حدودا ۲۰زندانی با ۱۶تخت وجود دارد که شماری از آنها به صورت کف خواب بسر میبرند.
برای این زنان زندانی فقط ۵دستشویی و ۳حمام وجود دارد اکثرا هم دستشوییها خراب و غیرقابل استفاده میباشد آبگرم هم برای استحمام به طور معمول قطع است که زندانیان مجبورند با آب سرد حمام کنند.
دراین بند کودکان نیز همراه با مادرانشان در زندان بسر میبرند. با توجه به شلوغی و کثیفی این بند، کودکان در معرض ابتلاء به بیماریهای مختلفی از جمله بیماریهای گوارشی و پوستی قرارمیگیرند.
بیشتر زنان این زندان به اتهاماتی همچون خرید و فروش مواد مخدر، رابطە نامشروع، کلاهبرداری، سرقت، قتل عمد و غیرعمد بازداشت شدهاند.
4وضعیت پزشکی و دارویی در زندان مرکزی ارومیه
یکی از اصلیترین مشکلات زندانیان، امکانات محدود بهداری زندان است که سهمیه نوبت رسیدگی بند زنان ماهی یک بار میباشد. با توجه به ظرفیت بالای زندانیان و امکانات محدود، پزشک عمومی فقط اقدام به معاینه میکند و نهایتا امکان تجویز داروهای مسکن را دارد.
ویزیت دکتر درمانگاه زندان ظرف ۱۰دقیقه ۵۰ تا ۱۰۰نفر بیمار را ویزیت میکند و داروهایی را تجویز میکند که اصلا ربطی به بیماری زندانیان بیمار ندارد. در این زندان دکتر چشم وجود ندارد.
دندانپزشک هم هر ۶ماه یک بار امکان رسیدگی به بند زنان زندانی را دارد و کسانی که درد دندان دارند باید ماهها تحمل کنند تا نوبت آنان شود .
در بهداری زندان مرکزی ارومیه، آمپول به صورت سهمیهبندی شده برای زندانیان توزیع میشود. در کل زندان تنها ۲نفر مجاز به انجام تزریقات زندانیان هستند.
داروهایی که به بیماران میدهند یکسان است. تفاوتی ندارد که زندانی از چه بیماری رنج میبرد، یک سری داروی ثابت هست که برای زندانیان تجویز میشود.
در این زندان داروهایی که برای بیماران استفاده میشود اکثرا تاریخ گذشته هستند. به همین علت در بند عمومی این زندان، شماری از زندانیان فلج شدهاند.
مدتها پیش، یک زندانی محکوم به اعدام در این زندان به نام شمس الدین تاتاری به دلیل وقت کشی مسئولان زندانی قبل از رسیدن به بیمارستان زندانی که دچار حمله قلبی شده بود قبل از رسیدن به بیمارستان جان باخت.
اعزام زندانی با بیماریهای سخت به بیمارستان خارج از زندان باید با دستور دادستان و رئیس زندان باشد و مستلزم ماهها انتظار است.
زندانیان محکوم به قصاص و اعدام از هرگونه رسیدگی پزشکی در بیمارستان خارج از زندان محروم میباشند.
5اسامی برخی از مسئولان و شکنجه گران زندان مرکزی ارومیه
ناصر عتباتی، رئیس کل دادگستری استان آذربایجان غربی.مجتبی محمدی مدیرکل سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی استان آذربایجان غربی.
زینالعابدین آقاییفر مسئول حفاظت اطلاعات سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی استان.
پیمان خانزاده رئیس زندان مرکزی ارومیه که همکاری نزدیک و فعالی با سازمان اطلاعات سپاه و اداره اطلاعات برای سرکوب و پرونده سازی علیه زندانیان دارد.
سعید نوری معاون اداری و مالی زندان ارومیه و رئیس اداره عمومی زندانهای استان آذربایجان غربی.
نادر آذرنیا مسئول حفاظت اطلاعات زندان.
جواد محمدی مسئول واحد بازرسی زندان.
تورج مختاری قاضی ناظر.
اتابک اصغری کارمند بانک پارسیان شعبه زندان مرکزی ارومیه.
فرهاد حیدری، افسر نگهبان زندان.
موسی زاده، متصدی فروشگاه سالن یک و ۲.
دکتر بهنام، رئیس بهداری.
فاطمی، رئیس اندرزگاه.
نجفی و قرهباغی، افسر نگهبان.
این جانیان و عوامل سرکوب زندانیان در زندان مرکزی ارومیه با اعمال قوانین سختگیرانه، حمله و هجومهای ناگهانی به بندها، تحقیر و توهین زندانی، محروم کردن زندانیان از اولیهترین حقوقشان، شکنجه آنان و صدور احکام سنگین، آنان را در شرایط بسیار سخت و دشوار قرار داده و به این ترتیب شکنجه میکنند.
6مافیای قاچاق مواد مخدر تحت نظارت قاضی ناظر و نماینده وزارت اطلاعات
در زندان مرکزی ارومیه، مانند بسیاری از زندانها در دیکتاتوری ولایت فقیه، مواد مخدر به وفور و با قیمت پایین، در دسترس زندانیان قرار داده میشود. عوامل زندان از این طریق، پول کلانی به جیب میزنند.
بنا به گفته زندانیان سیاسی و عقیدتی، اعضای باند مافیای قاچاق موادمخدر به زندان مرکزی ارومیه عبارتند از:
رئيس زندان، قرهباغی رئيس اندرزگاه ، دکتر بهنام رئيس بهداری، فرهنگ رئيس اندرزگاه، فاطمی رئيس اندرزگاه، نجفی افسر نگهبان.
بنا به گفته این زندانیان، قاضی ناظر بر زندان هم در این زد و بندها دست دارد که با بالا بردن آمار زندانیان و موافقت نکردن با رأی باز و آزادی مشروط و عفو موردی و پایان حبس، بر بقای این بازار سیاه میافزاید. بیشترین درآمد حاصل از این زد و بندها به جیب قاضی ناظر بر زندان و یکی از نمایندگان وزارت اطلاعات به اسم مستعار علیرضا میریزد.
عوامل زندان خودشان زندانیان را به قرصهای متادون معتاد کردهاند و بعد با تحویل ندادن این قرصها به زندانیان آنها را آزار و شکنجه میدهند. یکی از زندانیان فریاد میزدند: «شما باعث معتاد شدن و بدبخت شدن ما هستید، شما ما را معتاد کردید که ما اعتراض نکنیم.»
زندانیان بارها به دلیل تحویل ندادن داروهایشان، در مقابل بهداری زندان دست به تجمع زده و اقدام به اعتراض کردهاند.
زندانیانی که معتاد هستند، برای تامین هزینه موادمخدر، مربا و حلوا شکری که سهمیه صبحانههایشان هست را میفروشند. زندانیانی که مربا و حلوا شکری زندان را نمیخورند، سهمیه خود را به معتادان میدهند تا آنها با فروش این مواد به سایرین، موادمخدر خود را تامین نمایند.
7زندانیان اجیرشده برای آزار و اذیت سایر زندانیان
یکی از زندانیان جرائم خطرناک و قلدور به نام ابراهیم خطیبی اهل کرمانشاه، از جمله کسانی است که با حمایت مسئولان زندان، سایر زندانیان را مورد ضرب و شتم و بیاحترامی قرار میدهد.
8باند مافیایی اخاذی از زندانیان در هماهنگی با رئیس زندان
در این زندان نمونههایی از اخاذی مبالغ هنگفت از زندانیان توسط یک باند مافیایی متشکل از مسئولین زندان صورت گرفته است. این باند مافیایی، زیر نظر و با اطلاع، رئیس زندان به کار خالی کردن جیب زندانیان مشغول هستند. برغم افشاگریهای انجام شده در شبکههای اجتماعی در رابطه با اخاذی از زندانیان در زندان مرکزی ارومیه، هیچ اقدام جدی برای حل این مساله و بازگرداندن پولهای زندانیان به آنان، از جانب دستگاه قضاییه و سازمان زندانها صورت نگرفته است.
9شکنجه و آزار و اذیت زندانیان
بنا به گزارش یک منبع موثق در سال ۱۴۰۰، ماموران جنایتکار یک زندانی به نام امیر رضایی را از پلههای طبقه دوم به پایین پرتاب کردند که بنا به گفته شاهدان وی در جا بیهوش شده و ستون فقراتش میشکند و احتمال قطع نخاع وی وجود داشت. ولی مامورین جنایتکار با همین حالت بیهوشی او را کشانکشان به انفرادی برده و دور از چشم دوربین و سایر زندانیان دست و پای وی را بسته و شروع به شکنجه و ضرب و شتم وی کردند. شدت ضربات به قدری بوده که وی به هوش نمیآمد به طوری که ماموران مجبور شدند او را به بهداری ببرند. اما ساعتی بعد، وی به دلیل شدت شکنجهها و ضربات بر سر و بدنش، جانش را از دست داد و به قتل رسید.»
ماموران و رئیس این زندان در پی این بودند که با صحنهسازی و اخبار دروغ، علت جان باختن این زندانی را مصرف مواد مخدر اعلام کنند ولی آثار شکنجه و ضرب و شتم روی بدن این زندانی مشهود بود.
ضرب و شتم زندانی تا سرحد مرگ از نمونه شکنجههای رایج در این زندان است.
10قطع تلفنها و تماس با خانواده
در درگیریهای مختلفی که در زندان صورت گرفته و در پی آن زندانیان با ضرب و شتم شدید مواجه شدند، تلفن زندان مرکزی ارومیه را قطع کرده تا اخبار به بیرون از زندان درز نکند.
11بیگاری کشیدن از زندانیان در زندان مرکزی ارومیه
بعضی از زندانیان کارهای شهرداری را انجام میدهند و قاشق و لیوان و بشقاب میشویند و هفتهای ۴۰هزار تومان پول میگیرند. بعضیها هم شب و روز آشپزی میکنند و ماهی ۴۰هزار تومان میگیرند. شماری از زندانیان هم تسبیح یا گردنبند درست میکنند و میفروشند تا بین ۴۰ تا ۲۰۰هزار تومان دربیاورند و برای خانوادههایشان بفرستند.
به زندانیان کارگری که بعنوان تأسیسات بندها را تعمیر و بازسازی میکنند، روزانه یک یا ۲بسته سیگار ۵ هزار تومانی و ماهانه ۱۰۰هزار تومان حقوق میدهند.
12لباس زندانیان
در زندان مرکزی ارومیه به زندانیان تازه وارد لباس داده نمیشود. زندانیان فقط همان لباسی را در اختیار دارند که با آن وارد زندان شدهاند. گهگاه زندانیانی که آزاد میشوند، البسه خود را در اختیار سایرین قرار میدهند. یا اگر خانواده یک زندانی برایش لباس نو بیاورد، وی لباس کهنه خود را به آنهایی که لباس ندارند، میدهد.
13وضعیت آب و بهداشت در زندان مرکزی ارومیه
در هر بند بین ۴ تا ۵ساعت زمان برای استحمام زندانیان وجود دارد. در همین زمانبندی، زندانیان بایستی لباسهای خود را هم بشویند. آب به صورت نوبتی در بندها وصل میشود و گهگاه هم آبگرم وجود دارد.
برای هر ۲نفر در ماه یک بسته تاید نیم کیلویی میدهند که این جیره گاها هر ۲ماه یک بار توزیع میشود.
برای هر زندانی در ماه یک قالب صابون ۲۵۰گرمی توزیع میشود که کیفیت آن بسیار پایین است.
در کل بندهای زندان مرکزی ارومیه با بیش از ۴هزار زندانی جمعا ۹۳سرویس بهداشتی و ۸۲حمام بیشتر در اختیار زندانیان نیست. بر این اساس به هر ۴۳نفر یک سرویس بهداشتی و به هر ۴۸نفر یک حمام تعلق گرفته است.
به این ترتیب میتوان حدس زد که زندانیان در چه شرایط غیربهداشتی در بندهای این زندان، روز را به شب میرسانند و با انواع بیماریهای پوستی و تنفسی روبرو هستند.
با این تعداد حمام، به خصوص در زمستانها در این منطقه سردسیر، اگر هر زندانی فقط ۵دقیقه زمان برای استحمام داشته باشد، باید به مدت ۷ساعت در شبانه روز آبگرم وجود داشته باشد که زندانیان بتوانند از حمام استفاده کنند. البته روشن است چنین امکانی در این زندان برای زندانیان وجود ندارد. در خوشبینانهترین شکل اگر ۲ساعت آبگرم وجود داشته باشد، تنها ۲۶نفر از حمام آنهم بمدت ۵دقیقه استفاده میکنند.
14برنامه و کیفیت غذای زندان:
کیفیت غذایی که به زندانیان داده میشود بسیار پایین و گاها نیمپخته است.
برنامه غذایی زندانیان در هفته از این قرار است:
15صبحانه
پنیر ۲مرتبه در هفته
حلوا شکری ۲مرتبه در هفته
مربا و کره ۵۰گرمی ۲مرتبه در هفته
16ناهار و شام
عدس ۲مرتبه در هفته
لوبیا ۲مرتبه در هفته
برنج و مرغ ۲مرتبه در هفته (البته میزان مرغ این غذا خیلی کم است)
برنج با عدس و ماست ۲مرتبه در هفته (میزان ماست این غذا برای هر زندانی یک قاشق است)
آبگوشت ۲مرتبه در هفته
لوبیایی که بعنوان غذا به زندانی میدهند نیمپز و با کیفیت بسیار پایین است بطوری که زندانیان امکان خوردن آن را ندارند.
در وعدههایی که باصطلاح مرغ میدهند، برای هر ۲۰ تا ۳۰زندانی یک مرغ در نظر میگیرند.
سهمیه نان برای هر زندانی ۲.۵نان لواش در روز است. سهمیه هر زندانی از برنج هم نیم کفگیر بیشتر نیست.
17فروشگاه زندان
مواد غذایی که به فروشگاه زندان آورده میشوند مربوط به فروشگاه حامی است که عموما تاریخ گذشته است. بستهبندیهای مواد عموما باز شده است. بدترین نوع اجناس و مواد را به فروشگاه زندان میآورند و با ۲برابر قیمت به زندانیان میفروشند.
میوه هر ۲یا ۳ماه یک بار وارد فروشگاه زندان میشود، سیبزمینی هر ۳هفته یک بار وارد میشود. حبوبات و برنج با قیمتهای بالا در فروشگاه فروخته میشود.
کانون حقوق بشر ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
تلگرام / توییتر / اینستاگرام / یوتیوب / فیسبوک
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر